Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα: Ο Ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας


Αφιέρωμα στον Ιππόδρομο όπου τελούνταν στην αρχαιότητα τα Ολυμπιακά ιπποδρομιακά αγωνίσματα

Ιστορικές αναφορές για τον Ιππόδρομο της Αρχαίας Ολυμπίας


Είναι γνωστό για τις Ιπποδρομίες από τις ιστορικές αναφορές που διασώζονται στις μέρες μας πως αποτελούσαν ένα από τα αθλήματα που διεξάγονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ποικίλα ήταν εξάλλου και τα ιπποδρομιακά αγωνίσματα της εποχής: το τέθριππο, η απήνη, η συνωρίδα, το τέθριππο πώλων, η συνωρίδα πώλων (όλα αυτά ανήκουν στα διάφορα είδη αρματοδρομιών), οι Ιπποδρομίες τελείων κελήτων, η κάλπη, οι Ιπποδρομίες πώλων. Το είδος ιπποδρομίας που εισήχθη για πρώτη φορά στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το τέθριππο (το 680 π.Χ.) και το τελευταίο ήταν η ιπποδρομία των πώλων, που πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 276 π.Χ..

Τα μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας,
 κάτοψη και περιγραφή τους  
(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Όλα τα είδη Ιπποδρομιών των Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγονταν στον Ιππόδρομο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σήμερα, ο Ιππόδρομος δεν σώζεται και μάλιστα μέχρι πριν από λίγα χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι είχε παρασυρθεί από τον ποταμό Αλφειό, θεωρία η οποία ανατράπηκε το 2008, αφού νεότερες γεωφυσικές και γεωμαγνητικές έρευνες υπέδειξαν τελικά τη θέση του Ιπποδρόμου που προσδιορίστηκε στα νοτιοανατολικά του Σταδίου. Από την αρχαιότητα, ο συγκεκριμένος χώρος πλημμύριζε και επιχώθηκε μέχρι ύψους επτά μέτρων. Στην συνέχεια ο Αλφειός που άλλαξε πορεία παρέσυρε μεγάλο μέρος από αυτές τις επιχώσεις (για αυτόν ακριβώς τον λόγο επικράτησε η άποψη ότι το ποτάμι παρέσυρε και τον Ιππόδρομο). Το έδαφος στα ανώτερα στρώματα είναι γεμάτο πηγάδια, κανάλια και ίχνη από τις καλλιέργειες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία το αρχαίο στρώμα έχει μείνει άθικτο κάτω από τις επιχώσεις σε βάθος ενάμισι με δύο μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Οι λεπτομερείς γεωσκοπήσεις με γεωραντάρ και οι λεπτομερείς μαγνητομετρήσεις υπέδειξαν την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθέτη με πλούσιο υλικό, θραύσματα γλυπτών, αρχιτεκτονικών μελών και κεραμικής των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.


Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο στο οποίο οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι έχουν υποδείξει ως το μέρος όπου υπήρχε ο Ιππόδρομος. Το συγκεκριμένο video συντέθηκε από δύο αυτοτελή μέρη: Το πρώτο κομμάτι, αποτελεί απόσπασμα από ένα πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA, ενώ το δεύτερο κομμάτι ελήφθη από το αρχείο των «Ιπποδρομιών» και έχει τραβηχτεί με δική μας κάμερα (η λήψη είναι ερασιτεχνική, εξ ου και οι τεχνικές ατέλειες, για τις οποίες ζητούμε φυσικά την κατανόησή σας!).


Παρακολουθήστε το video – αφιέρωμα στον Ιππόδρομο της Αρχαίας Ολυμπίας:

Ο Ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»