Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις


 άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Η σύνταξη του ετήσιου προγράμματος Ιπποδρομιών αποτελεί πάγια αρμοδιότητα και υποχρέωση του ΟΔΙΕ, ενώ η έγκρισή του αντίστοιχα αποτελεί αντικείμενο της Φιλίππου Ένωσης, όπως τουλάχιστον προβλέπεται σήμερα από τις ισχύουσες Διατάξεις. Επιπλέον, στην δικαιοδοσία της Φιλίππου Ένωσης ανήκει ο καθορισμός των περιόδων και των ακριβών ημερομηνιών και ωρών τέλεσης των Ιπποδρομιών καθώς και η τροποποίηση τόσο των παραπάνω όσο και του προγράμματος Ιπποδρομιών, κάτι που μπορεί να συμβεί εξάλλου και μετά από πρόταση των Ιπποδρόμων, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο Κεφάλαιο 1 – Άρθρο 2, περίπτωση (β) του Κώδικα Ιπποδρομιών.

Με αυτά λοιπόν ως δεδομένα, θα αναπτύξουμε σήμερα ένα σημαντικό θέμα, αυτό του σχεδιασμού του ετήσιου προγράμματος Ιπποδρομιών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη επιπλέον δεδομένα και παραμέτρους όπου δεν άπτονται ίσως άμεσα των Ιπποδρομιών, έχουν όμως άμεση ή έμμεση με αυτές σχέση και τις επηρεάζουν οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση.

Για να γίνει αυτό το τελευταίο περισσότερο αντιληπτό, παραθέτουμε μικρό απόσπασμα (πρωτότυπο και μετάφραση) από ένα δημοσίευμα που διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες στον διεθνή Ιπποδρομιακό Τύπο: 

Significant changes as fixture list published

Germany: The German conditions book and fixture list for 2012 has been published and contains several significant changes from previous years, particularly with regard to the big meetings at Hamburg and Baden-Baden.

The German Derby is traditionally run at Hamburg on the first Sunday in July, and this is the case again this year. However the rest of the meeting has been revamped, partly because of the clash with Euro 2012….


Πηγή: Racinpost (πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της Racingpost)
 

Ακολουθεί σε ελεύθερη μετάφραση το παραπάνω απόσπασμα:
 
Σημαντικές τροποποιήσεις στο ετήσιο πρόγραμμα Ιπποδρομιών στην Γερμανία
Γερμανία: Ο πίνακας του ετήσιου Ιπποδρομιακού προγράμματος της Γερμανίας για το 2012 ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει μερικές σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ειδικότερα σε ο, τι έχει να κάνει με τα δύο σπουδαία ιπποδρομιακά μίτινγκ στο Αμβούργο και στο Baden-Baden.

Το Γερμανικό Ντέρμπι διεξάγεται παραδοσιακά στο Αμβούργο την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου και φέτος αποτέλεσε και πάλι το κύριο θέμα. Πέραν αυτού πάντως, υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στα υπόλοιπα μίτινγκ, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην χρονική σύμπτωση με την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού Euro 2012


Σημ. «Ιπποδρομιών»: Το μίτινγκ του Γερμανικού Ντέρμπι διαρκεί συνολικά επτά ημέρες (!) και η μεγάλη κούρσα της χρονιάς είθισται να διεξάγεται την τελευταία ημέρα της ιπποδρομιακής φιέστας…


Από όσα διαβάσαμε λοιπόν παραπάνω, αποδεικνύεται περίτρανα – κάτι το οποίο από ο, τι φαίνεται έχουν ήδη καταλάβει σε πολλές άλλες χώρες και λαμβάνουν τα μέτρα τους – πως υπάρχουν γεγονότα ανεξάρτητα των Ιπποδρομιών (όπως είναι για παράδειγμα η διεξαγωγή μίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, του Euro 2012 εν προκειμένω) τα οποία επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την ομαλή ροή τους. Η τελευταία αναφορά στην «ομαλή ροή» των Ιπποδρομιών έγκειται κυρίως στο γεγονός πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να επηρεάσουν – και θα επηρεάσουν – σε πολύ μεγάλο βαθμό τις Ιπποδρομίες σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής τους (πχ παράλληλη διεξαγωγή σε ίδιες ημέρες ή και ώρες), κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές «παρενέργειες» και επιπτώσεις για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (μειωμένος τζίρος, χαμηλή προσέλευση φιλίππων στις συγκεκριμένες ημερομηνίες κλπ).

Με άλλα λόγια, γεγονότα εντελώς διάφορα με τις Ιπποδρομίες μπορούν εν τούτοις να τις επηρεάσουν καταλυτικά (είτε θετικά ή αρνητικά) και για αυτό τον λόγο οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που καταρτίζουν το ετήσιο πρόγραμμα Ιπποδρομιών, όπως επίσης και αυτές που το εγκρίνουν, να τα λαμβάνουν όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη.
 

Φέτος το καλοκαίρι πρόκειται να διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εθνικών ομάδων, το Euro 2012, στο οποίο θα συμμετάσχει όπως είναι γνωστό και το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η «σέντρα» της σπουδαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης θα γίνει την Παρασκευή 08-06-2012, με τη δική μας Εθνική ομάδα να δίνει το «εναρκτήριο λάκτισμα» κόντρα στην συνδιοργανώτρια Πολωνία, ενώ ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 10-07-2012. Στο διάστημα αυτό (κάτι που προκύπτει από την εμπειρία) τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων φιλάθλων – και όχι μόνο – θα είναι στραμμένα εκεί, κάτι που οπωσδήποτε δεν αποτελεί εξαίρεση και για τους Έλληνες φιλάθλους. Είναι λογικό λοιπόν να αναμένεται μία (ίσως και έντονη) πτώση του τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος και μία κάμψη των εσόδων εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αφού παραδοσιακά «φουντώνουν» τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα αυτή την περίοδο, σε βάρος φυσικά των Ιπποδρομιών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα παραδοσιακά διεξάγεται και το Ελληνικό Ντέρμπι στον Ιππόδρομο, όπου η παράδοση το θέλει να πραγματοποιείται στην τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Έτσι, λοιπόν, το 66ο Ελληνικό Ντέρμπι είναι προγραμματισμένο φέτος για την Κυριακή 24-06-2012, δηλαδή «μέσα στην καρδιά» του Euro 2012.


Με βάση λοιπόν τις παραπάνω εκτιμήσεις και την παρελθούσα εμπειρία, η διεξαγωγή του φετινού Ιπποδρομιακού Ντέρμπι στην συγκεκριμένη ημερομηνία και ο συνολικός απόηχός του, πρακτικά «θα περάσει στα αζήτητα», αφού στην ίδια χρονική περίοδο υπάρχει στο προσκήνιο ένα άλλο αθλητικό γεγονός που κυριολεκτικά θα «δεσπόζει». Εύλογα λοιπόν αντιλαμβάνεται καθένας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα που θα προκύψουν για την κορυφαία ιπποδρομία της χρονιάς καθώς επίσης και η διαφήμιση μαζί με την προβολή που λογικά θα ελάμβανε αυτή υπό άλλες συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν θα αντιστοιχούν στα προσδοκώμενα, για ευνόητους λόγους.

Συμπερασματικά, η δική μου εκτίμηση είναι πως ειδικά φέτος χρειάζεται ένας αναπροσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής του Ελληνικού Ντέρμπι – κατά τα πρότυπα άλλων χωρών – ώστε να «προστατευτεί» τρόπον τινά η ίδια η «Ιπποδρομία – σύμβολο» (και σπουδαιότερη κούρσα της χρονιάς) και από την άλλη να διαφυλαχτούν – στο μέτρο του δυνατού – τα έσοδα του Ιπποδρόμου, αφού η διεξαγωγή μίας ιπποδρομιακής φιέστας εν μέσω μίας τόσο σπουδαίας αθλητικής δραστηριότητας θα «χαντακωνόταν» κυριολεκτικά.

Επιπλέον, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη για την δημιουργία διαδικασιών σύνταξης ενός ετήσιου προγράμματος Ιπποδρομιών για το οποίο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολύ περισσότερα δεδομένα (εντός αλλά και εκτός των Ιπποδρομιών) και θα συντάσσεται υπό ένα ευρύτερο οπτικό πρίσμα, προς όφελος των ίδιων των Ιπποδρομιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Ελληνικό ιπποδρομιακό προϊόν θα εξακολουθήσει να «υποβαθμίζεται εκ των έσω»…

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»