Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ανάλυση των τύπων παρολί με ζητούμενα


Τα παρολί τα έχουμε ήδη γνωρίσει μέσα από ανάλυση του καθενός παιχνιδιού χωριστά (παρολί-γκανιάν, παρολί-πλασέ, παρολί-δίδυμο, παρολί-forecast, παρολί-μικτό). Εκτός όμως από αυτούς τους τύπους παρολί υπάρχουν και άλλοι, ο διαχωρισμός των οποίων γίνεται όχι με το είδος παιχνιδιού που περιλαμβάνουν αλλά με το πλήθος των ζητούμενων προς επαλήθευση. Δηλαδή, μπορούμε να εντάξουμε πλήθος ιπποδρομιών στα δελτία μας και να ζητούμε να επαληθευτούν κάποιες από αυτές, όπως ακριβώς γίνεται και στο ποδοσφαιρικό στοίχημα για όσους παίζουν με «ζητούμενα».

Έτσι λοιπόν, τα παρολί που γνωρίσαμε μέχρι στιγμής ήταν απλής μορφής όπου για να κερδίσει το δελτίο μας θα πρέπει να προβλέψουμε σωστά σε όλα τα σκέλη του στοιχήματός μας. Εκτός από αυτά τα παρολί, μπορούμε να στοιχηματίσουμε και με ζητούμενα. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Έστω ότι στοιχηματίζουμε ένα παρολί-γκανιάν στις 5 πρώτες ιπποδρομίες του προγράμματος:

1η ιπποδρομία: Νο 3
2η ιπποδρομία: Νο 7
3η ιπποδρομία: Νο 6
4η ιπποδρομία: Νο 9
5η ιπποδρομία: Νο 2

Μέχρι τώρα είχαμε γνωρίσει το παρολί απλής μορφής όπου για να κερδίσει το δελτίο μας χρειάζεται να προβλέψουμε σωστά όλα τα σκέλη το παρολί μας (στην προκειμένη περίπτωση 5 σκέλη) ενώ το συγκεκριμένο δελτίο αποτελείται από μία στήλη, αφού σε κάθε ιπποδρομία έχουμε μία και μόνη επιλογή. Αν θελήσουμε τώρα να παίξουμε με ζητούμενα (για παράδειγμα, αν ζητάμε να πιάσουμε από 4 και πάνω στο δελτίο μας, δηλαδή 4 – 5 επιτυχημένες προβλέψεις) τότε οι στήλες του δελτίου μας γίνονται συνολικά 6:

1η – 2η – 3η – 4η – 5η ιπποδρομία (1η στήλη)
1η – 2η – 3η – 4η ιπποδρομία (2η στήλη)
1η – 2η – 3η – 5η ιπποδρομία (3η στήλη)
1η – 2η – 4η – 5η ιπποδρομία (4η στήλη)
1η – 3η – 4η – 5η ιπποδρομία (5η στήλη)
2η – 3η – 4η – 5η ιπποδρομία (6η στήλη)

Είναι προφανές πως αν προβλέψουμε σωστά σε 4 από τις 5 ιπποδρομίες τότε θα κερδίσει μία στήλη από το δελτίο μας, ενώ αν ευτυχήσουμε να επιτύχουμε σωστά όλες τα σκέλη τότε κερδίζει το σύνολο των στηλών του δελτίου μας. Το συγκεκριμένο παρολί ονομάζεται «παρολί-γκανιάν τύπου D». Να εξηγήσουμε το γράμμα «D» τώρα:

Στα ιπποδρομιακά παρολί με ζητούμενα δίνουμε ένα γράμμα στο τέλος, το οποίο φανερώνει τον ελάχιστο αριθμό σκελών που περιλαμβάνει το δελτίο μας. Στο παράδειγμά μας ο ελάχιστος αριθμός ιπποδρομιών που ζητούμε να επαληθευτεί είναι 4 (ζητούμε 4 – 5 επιτυχείς προβλέψεις) και επομένως αντιστοιχεί στο γράμμα D, που είναι το 4ο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου. Αντίστοιχα, αν ζητούσαμε από 3 επιτυχείς προβλέψεις και πάνω, τότε το παρολί μας θα ήταν τύπου C κοκ. Είναι σημαντικό να πούμε (και αυτό αποτελεί αν θέλετε μία ακόμα «αδυναμία» του λογισμικού του ιπποδρομιακού στοιχήματος) πως δεν μπορούμε να παραλείψουμε ενδιάμεσα ζητούμενα όπως στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, πχ να ζητούμε τις 3-άδες και την 5-άδα. Αν ζητήσουμε ως ελάχιστο αριθμό λόγου χάρη τις 3-άδες, τότε εκ των πραγμάτων παίζουμε αναγκαστικά και τις 4-άδες και την 5-άδα στο παράδειγμά μας ή θα αναγκαστούμε να παίξουμε μία προς μία όλες τις στήλες του παιχνιδιού μας! Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε (με δεδομένο πως ο μέγιστος αριθμός σκελών σε οποιοδήποτε παρολί είναι οι 6 ιπποδρομίες) ότι το γράμμα στα παρολί με ζητούμενα μπορεί να πάρει τιμές από A μέχρι και E (A, B, C, D, E). Για να παίξουμε μόνες τους τις 3-άδες θα πρέπει να τις εκφωνήσουμε την κάθε μία χωριστά στο χειριστή του τερματικού, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα που εγκυμονεί κινδύνους λαθών στα δελτία μας (δύσκολη η επαλήθευση, ειδικά αν βρισκόμαστε ελάχιστα προ της εκκίνησης). 

Προκειμένου λοιπόν να παίξουμε ένα παρολί με ζητούμενα, ακολουθούμε ο, τι έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής, προσθέτοντας το λατινικό γράμμα της αλφαβήτου που αντιστοιχεί στο ελάχιστο πλήθος σκελών των στηλών του δελτίου μας. Το παρολί-γκανιάν που παίξαμε πιο πάνω, θα το εκφωνήσουμε ως εξής:

««παρολί-γκανιάν τύπου D», «στην 1η το 3», «στη 2η το 7», «στην 3η το 6», «στην 4η το 9», «στην 5η το 2», «από 1,00 €»». 

Το δελτίο μας αποτελείται από 6 στήλες όπως αναφέραμε και η συνολική του αξία είναι 6 στήλες Χ 1,00 € ανά στήλη = 6,00 €.

Προκειμένου να υπολογίσουμε πόσοι συνδυασμοί προκύπτουν ανάλογα με τα ζητούμενα σημεία, υπάρχει μαθηματικός τύπος που τους προσδιορίζει σε κάθε περίπτωση:

Πλήθος στηλών με β-ζητούμενα από α-σημεία = α!/(β! Χ (α-β)!) ,όπου

α: το μέγιστο πλήθος των σκελών στο δελτίο μας και α! = α Χ (α-1) Χ (α-2) Χ … Χ 2

β: ο αριθμός των ζητούμενων σημείων και β!= β Χ (β-1) Χ … Χ 2, ενώ (α-β)!= (α-β) Χ (α-β-1) Χ … Χ 2

Σε ένα παρολί με 5 ιπποδρομίες λοιπόν, οι 3-άδες που περιλαμβάνει είναι:

5! /(3! Χ (5-3)!) = 5!/(3! Χ 2!)= (5Χ4Χ3Χ2)/((3Χ2)Χ2)=120/12=10 3-άδες, 

οι 4-άδες που περιλαμβάνει είναι: 

5!/(4! Χ 1!(*))= (5Χ4Χ3Χ2)/(4Χ3Χ2)=120/24=5 4-άδες

(*)Το 1! Ισούται με τον εαυτό του, δηλαδή με 1

Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η ανάλυση των παρολί με ζητούμενα, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ισχύει κανονικά ο, τι και στα υπόλοιπα παρολί σε περιπτώσεις διαγραφών. 
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»