Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παρουσίαση του παιχνιδιού πλασέ και των παραγώγων του

Το παιχνίδι πλασέ είναι πολύ απλό παιχνίδι τόσο στη «φιλοσοφία» του όσο και στην εκτέλεσή του. Παίζοντας κάποιος ένα άλογο πλασέ στοιχηματίζει πως το συγκεκριμένο άλογο στην ιπποδρομία που συμμετέχει θα τερματίσει σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις (τότε θεωρείται το στοίχημά μας κερδισμένο). Από αυτό γίνεται αντιληπτό πως στο παιχνίδι του πλασέ πληρώνονται δύο ίπποι σε κάθε ιπποδρομία (οι δύο πρώτοι της άφιξης εφόσον διαγωνίζονται εντός του στοιχήματος) εκτός από την «οριακή» περίπτωση να τερματίσουν στη δεύτερη θέση ταυτόχρονα δύο ή περισσότεροι ίπποι τότε στην ιπποδρομία θεωρούνται κερδισμένοι (για το πλασέ) ο νικητής ίππος και όσοι ίπποι τερμάτισαν ταυτόχρονα στη 2η θέση.

Σημαντική παρατήρηση που ισχύει για όλα τα παιχνίδια σε περίπτωση ταυτόχρονης άφιξης: αν συμβεί να τερματίσουν σε κάποια/ες θέση/εις ταυτόχρονα ίπποι τότε το διανεμόμενο ποσό σε κάθε παιχνίδι ιπποδρομιακού στοιχήματος διαιρείται ισόποσα και μοιράζεται σε τόσους συνδυασμούς όσοι είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί που κερδίζουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το παιχνίδι του πλασέ αποτελεί το ασφαλέστερο είδος στοιχήματος στο ιπποδρομιακό παιχνίδι, δε συνοδεύεται όμως από ελκυστικές αποδόσεις. Παρόλα αυτά, θα το συστήναμε στους νέους φιλίππους που θέλουν να στοιχηματίσουν σε κάποιο απλό παιχνίδι, ειδικότερα στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:

1. Αν ο ίππος που επιλέξετε για να στοιχηματίσετε υπέρ του είναι αουτσάιντερ της διαδρομής και αποδίδει ικανοποιητικές αποδόσεις

2. Αν προτίθεστε να στοιχηματίσετε σε παρολί-πλασέ, το οποίο λειτουργεί όπως ακριβώς και το παρολί-γκανιάν που γνωρίσαμε στα πρώτα αφιερώματά μας, με τη διαφορά πως το παρολί-πλασέ στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται μόνον από επιλογές πλασέ σε κάθε κούρσα (μέχρι 6 ιπποδρομίες το μέγιστο). Οι στήλες του δελτίου μας προκύπτουν με τον ίδιο τρόπο (γινόμενο του πλήθους των ίππων που στοιχηματίζουμε σε κάθε κούρσα) και το ποσό που θα πληρώσουμε ισούται με το γινόμενο των στηλών του δελτίου μας επί τον πολλαπλασιαστή που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε εκτός από τον τρόπο που υπολογίζουμε την απόδοση στο πλασέ του ίππου που μας ενδιαφέρει να στοιχηματίσουμε. Για να βρούμε λοιπόν την απόδοση στο πλασέ που αποδίδει ο ίππος της επιλογής μας απλώς αφαιρούμε τη γκανιότα από το συνολικό ποσό που έχει παιχτεί στην ιπποδρομία στο παιχνίδι του πλασέ,  το ποσό που θα προκύψει το διαιρούμε δια του 2 (διότι οι ίπποι που πληρώνονται στο πλασέ είναι 2 όπως προείπαμε) και ο, τι αποτέλεσμα προκύψει το διαιρούμε με τα χρήματα που έχει παιχτεί το άλογό μας.  


Παράδειγμα:

Έστω ότι σε μία ιπποδρομία συμμετέχουν 5 ίπποι και έχουν παιχτεί τα εξής ποσά στο πλασέ:


Ίππος

Ποσό (€)

Νο 1

10,00 €

Νο 2

20,00 €

Νο 3

20,00 €

Νο 4

50,00 €

Νο 5

30,00 €

Σύνολο

130,00 €

Σε σύνολο παιχνιδιού 130,00 € η γκανιότα (όπως την ξέρουμε σήμερα, στο 20,00% δηλαδή) είναι:

130,00 € Χ 20,00%= 26,00 €

και επομένως το καθαρό ποσό που θα μοιραστεί στο παιχνίδι του πλασέ στους δύο πρώτους ίππους της ιπποδρομίας είναι:

130,00 € - 26,00 € = 104,00 €.

Όπως είπαμε, τα ποσά στους δύο πρώτους τερματίσαντες ίππους μοιράζονται ισομερώς. Στο παράδειγμά μας, οι αποδόσεις των ίππων στο πλασέ έχουν ως εξής:


Ίππος

Ποσό (€)

Απόδοση

Νο 1

10,00 €

52,00 € : 10,00 € = 5,20

Νο 2

20,00 €

52,00 € : 20,00 € = 2,60

Νο 3

20,00 €

52,00 € : 20,00 € = 2,60

Νο 4

50,00 €

52,00 € : 50,00 € = 1,04

Νο 5

30,00 €

52,00 € : 30,00 € = 1,73

Σύνολο

130,00 €


Σημ. «Ιπποδρομιών»: Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε αυτό που είπαμε και λίγο πριν, το γεγονός δηλαδή πως στο παιχνίδι του πλασέ δεν προσφέρονται ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις. Στο παράδειγμά μας, ο πιο αουτσάιντερ ίππος (Νο 1) αποδίδει στο πλασέ 5,20 ενώ το πρώτο φαβορί (Νο 4) αποδίδει μόλις 1,04 (οι αποδόσεις στο παράδειγμα περιγράφονται ως πολλαπλασιαστής στην στοιχηματική μονάδα).

Για να εξοικειωνόμαστε και με το ξένο στοίχημα, οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί το πλασέ το ονομάζουν «place», ενώ οι Αμερικανοί έχουν και το επονομαζόμενο «shown» στο οποίο ο παίκτης που στοιχηματίζει κερδίζει αν το άλογό του τερματίσει στην 1η , 2η ή 3η θέση της ιπποδρομίας.
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»