Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γκανιάν: Το «απόλυτο» ιπποδρομιακό παιχνίδι

Στις ιπποδρομίες εκτός από το θέαμα που κυριολεκτικά καθηλώνει τους θεατές, υπάρχει και το στοίχημα για τους λάτρεις του τζόγου. Η αδρεναλίνη που εκλύεται κατά την διάρκεια της κούρσας (ειδικότερα αν κάποιος έχει στοιχηματίσει σε αυτήν) είναι απερίγραπτη και μόνον μία προσωπική εμπειρία μπορεί να σας πείσει. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια, πολλά είδη στοιχημάτων που μπορούμε να επιλέξουμε για να ποντάρουμε σε μία ιπποδρομία. Στην Ελλάδα, που κυρίως μας ενδιαφέρει (παρότι θα αναφερθούμε και στο εξωτερικό) υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε σχέση με τα προσφερόμενα παιχνίδια σε μία ιπποδρομία και στον αριθμό των αλόγων που διαγωνίζονται σε αυτήν. Το απλούστερο παιχνίδι που διεξάγεται ακόμα και με την συμμετοχή 2 αλόγων στην ιπποδρομία είναι το γκανιάν, που αποτελεί το «απόλυτο» ιπποδρομιακό παιχνίδι.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Η ιπποδρομία διεξάγεται για την κερδίσει κάποιο άλογο και κάποιος αναβάτης, ιδιοκτήτης, προπονητής κλπ. Η λέξη γκανιάν λοιπόν που χρησιμοποιούμε για να ποντάρουμε στην νίκη ενός αλόγου (ή win όπως χρησιμοποιούν οι Αγγλόφωνες χώρες) προέρχεται από την Γαλλική λέξη «gagnant» και σημαίνει νικητής! Παίζοντας λοιπόν γκανιάν σε μία κούρσα ποντάρουμε στην πρόβλεψη του νικητή αλόγου της ιπποδρομίας αυτής. Πρόκειται για το πιο απλό παιχνίδι τόσο σε εκτέλεση όσο και σε διαδικασία. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Έστω ότι έχουμε την 2η ιπποδρομία του προγράμματος, που συμμετέχουν 10 ίπποι και πιστεύουμε πως θα κερδίσει το Νο 1. Τότε, πηγαίνουμε στα ταμεία έκδοσης των στοιχημάτων (αν βρισκόμαστε μέσα στον Ιππόδρομο) ή στον χειριστή του τερματικού στο πρακτορείο στοιχημάτων (αν βρισκόμαστε εκτός Ιπποδρόμου, σε κάποιο εξουσιοδοτημένο πρακτορείο του ΟΔΙΕ) και εκφωνούμε το στοίχημά μας, προσέχοντας τις εξής λεπτομέρειες: Πρώτα αναφέρουμε τον αριθμό της ιπποδρομίας που ενδιαφερόμαστε να στοιχηματίσουμε (πχ 2η ιπποδρομία), αμέσως μετά το παιχνίδι που θέλουμε να παίξουμε (πχ γκανιάν), τους συνδυασμούς του παιχνιδιού μας (εδώ επειδή μιλάμε για το απλούστερο παιχνίδι, απλώς αναφέρουμε τον αριθμό του αλόγου που θέλουμε να στοιχηματίσουμε, πχ Νο 1 όπως προείπαμε) και τέλος το ποσό που θέλουμε να στοιχηματίσουμε (σήμερα που γράφεται το άρθρο η ελάχιστη μονάδα στοιχηματισμού στα παιχνίδια του ΟΔΙΕ είναι το 1,00 €, πιθανώς όμως να αλλάξει κάποια στιγμή). Συνοπτικά λοιπόν, εκφωνούμε: «Στην 2η κούρσα γκανιάν το Νο 1 - 5,00 €» και με τον τρόπο αυτό έχουμε αναφέρει στον χειριστή του τερματικού στοιχηματισμού όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται για να εκδώσει το δελτίο μας. Θα μας δώσει ένα δελτίο που θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες που του δώσαμε προηγουμένως μαζί με κάποιες άλλες (ημερομηνία και ώρα έκδοσης του δελτίου, σύνολο στοιχημάτων στο δελτίο, κωδικός χειριστή ή πρακτορείου, κωδικός δελτίου, λεπτομέρειες πάντως που δεν μας ενδιαφέρουν σε αυτό το στάδιο).

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως στην Ελλάδα (προς το παρόν τουλάχιστον) όλα τα στοιχήματα που ποντάρουμε είναι «υπέρ». Δηλαδή το γκανιάν που περιγράψαμε στο παράδειγμά μας είναι «υπέρ» της νίκης του ίππου Νο 1 της 2ης ιπποδρομίας του προγράμματος. Βασική λοιπόν προϋπόθεση για να κερδίσει το στοίχημά μας είναι η νίκη του συγκεκριμένου αλόγου και η επικύρωση του αποτελέσματος από την Επιτροπή των Ελλανοδικών (αγωνοδίκες που εποπτεύουν την εξέλιξη της διαδρομής και αν όλα συνέβησαν όπως προβλέπονται από τους κανονισμούς). Μόλις «επικυρωθεί το αποτέλεσμα» όπως συνηθίζουμε να λέμε μπορούμε να εξαργυρώσουμε το κερδισμένο δελτίο μας οπουδήποτε υπάρχει μηχανή έκδοσης ιπποδρομιακών στοιχημάτων του ΟΔΙΕ εντός 5 ημερών από την ημέρα που διεξήχθη η ιπποδρομία (αλλιώς δυστυχώς χάνουμε τα χρήματά μας…)

Στο εξωτερικό εκτός από στοιχήματα «υπέρ» της έκβασης ενός αποτελέσματος («back» το λένε οι Άγγλοι) υπάρχει και στοίχημα «κατά» της έκβασης ενός αποτελέσματος («lay» όπως καλείται αντίστοιχα). Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος στην ιπποδρομία που εμείς στοιχηματίσαμε υπέρ του Νο1 να πιστεύει πως το συγκεκριμένο άλογο δεν θα καταφέρει να πάρει την νίκη. Στο εξωτερικό λοιπόν μπορεί να στοιχηματίσει «κατά» του Νο1 της 2ης ιπποδρομίας για την νίκη. Για να κερδίσει ο συγκεκριμένος παίκτης θα πρέπει να νικήσει οποιοσδήποτε άλλος ίππος της 2ης ιπποδρομίας εκτός του Νο 1 (και μετά από την επικύρωση του αποτελέσματος, όρος που ισχύει πάντοτε για να θεωρηθεί ένα δελτίο κερδισμένο ή χαμένο). Ουσιαστικά, το ποντάρισμα «κατά» (lay) ενός αλόγου για την νίκη ισοδυναμεί με ποντάρισμα «υπέρ» (back) όλων των αντιπάλων του στην διαδρομή, νομίζουμε πως είναι προφανές για όλους.

Απόδοση του παιχνιδιού είναι ο συντελεστής κέρδους του δελτίου υπολογισμένος στην «στοιχηματική μονάδα», δηλαδή στο ελάχιστο ποσό στοιχηματισμού. Στην Ελλάδα σήμερα οι αποδόσεις υπολογίζονται για ποντάρισμα 1,00 € και για κάποια άλλα παιχνίδια που θα μάθουμε παρακάτω για ποντάρισμα 3,00€). Υπάρχουν 2 τρόποι εξαγωγής των αποδόσεων, δηλαδή δύο τύποι στοιχήματος: το αμοιβαίο στοίχημα (που διεξάγεται στην Ελλάδα) και το προκαθορισμένο στοίχημα (συνταγή που ακολουθείται παράλληλα με το αμοιβαίο στοίχημα στο εξωτερικό). Στο αμοιβαίο στοίχημα της χώρας μας, προστίθενται στον ηλεκτρονικό συγκεντρωτή του Ιπποδρόμου (totalizator) όλα τα στοιχήματα που παίχθηκαν στην Ελλάδα, στην συγκεκριμένη ιπποδρομία και στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αφαιρείται η «γκανιότα» (ο φόρος που επιβάλλεται επί των στοιχημάτων και αποδίδεται στο Δημόσιο, στα έπαθλα των ιπποδρομιών, στους πράκτορες ιπποδρομιακού στοιχήματος, στον ΟΔΙΕ κλπ) και το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στα κερδισμένα δελτία του συγκεκριμένου παιχνιδιού της ιπποδρομίας. Σήμερα η γκανιότα είναι 20,00%, συνεπώς στους νικητές της ιπποδρομίας επιστρέφεται το 80,00% των χρημάτων που παίχθηκαν πανελλαδικά στην συγκεκριμένη κούρσα και στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν για παράδειγμα στην 2η κούρσα που παίξαμε γκανιάν το Νο1 παίχθηκαν συνολικά στο παιχνίδι του γκανιάν 1.000,00 € τότε στους κερδισμένους παίκτες του παιχνιδιού γκανιάν θα μοιραστούν 800,00€. Η απόδοση του συνδυασμού ενός παιχνιδιού προκύπτει από το κλάσμα που αριθμητή έχει το συνολικό ποσό που επιστρέφεται στους παίκτες στο συγκεκριμένο παιχνίδι και παρονομαστή το συνολικό ποσό που στοιχηματίσθηκε ο συγκεκριμένος συνδυασμός (πχ αν στους παίκτες επιστρέφονται όπως είπαμε πριν 800,00 €  και στο Νο1 στοιχηματίσθηκαν συνολικά 80,00 € σε όλη την Ελλάδα, τότε η απόδοση στο γκανιάν το Νο1 θα είναι: 800,00 €/80,00 €= 10. Αν ένας συνδυασμός δεν έχει πονταριστεί καθόλου και κερδίσει, τότε γίνεται το περίφημο  «τζακποτ» και τα χρήματα προστίθενται και θα διανεμηθούν στο αμέσως επόμενο ομοειδές παιχνίδι που θα διεξαχθεί). Το ποσό της εξαργύρωσής μας είναι η απόδοση για την νίκη που έχει η επιλογή μας (10 στο παράδειγμα) επί τις «στήλες» (ή «φορές») που έχουμε στοιχηματίσει υπέρ του (όπως είπαμε οι αποδόσεις βγαίνουν στην στοιχηματική μονάδα, που για το παράδειγμά μας είναι το 1,00€), δηλαδή: 10 x 5,00 €= 50,00 €. Σε περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλων αποδόσεων υπάρχουν παρακρατήσεις φόρων οι οποίες γίνονται αυτόματα από τα τερματικά και το αναφέρουμε στην περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορές με τα κέρδη που αναμένατε να εισπράξετε. Στο προκαθορισμένο στοίχημα ισχύει ως απόδοση η τιμή που αναγράφεται στο δελτίο μας και συνήθως αποτελεί μορφή στοιχηματισμού του εξωτερικού καθώς και των εταιριών του Διαδικτύου. Αν τέλος η απόδοση πέσει κάτω από την στοιχηματική μονάδα τότε δεν διεξάγεται το παιχνίδι και επιστρέφονται όλα τα χρήματα του συγκεκριμένου παιχνιδιού στους παίκτες, ανεξάρτητα από την έκβαση και την τελική σειρά άφιξης της ιπποδρομίας.

Στην Ελλάδα το παιχνίδι γκανιάν δεν προτιμάται ιδιαίτερα από τους παίκτες, με συνέπεια να πραγματοποιεί χαμηλούς τζίρους (και να διαθέτει συνεπώς χαμηλές αποδόσεις). Στο εξωτερικό είναι το πρώτο παιχνίδι σε τζίρους με αρκετά καλές αποδόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Αποτελεί την «βάση» για την ανάπτυξη και εισαγωγή άλλων παιχνιδιών που θα δούμε προσεχώς (παρολί-γκανιάν, σύνθετο, παιχνίδια τύπου ΣΚΟΡ).

Όλοι εσείς που θέλετε να «δοκιμάσετε την τύχη σας» για πρώτη φορά, σας συνιστούμε να επιλέξετε να ποντάρετε στο παιχνίδι του γκανιάν! Είναι απλό και γρήγορο στο ποντάρισμα, και πού ξέρετε; Μπορεί να αποκομίσετε καλά κέρδη αν η επιλογή σας κερδίσει και είναι αουτσάιντερ!

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»