Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ο μεγάλος συμπρωταγωνιστής


Αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» στους αναβάτες δρομώνων ίππων

Για να διεξαχθεί μία ιπποδρομία εκτός του «βασικού πρωταγωνιστή» που είναι το άλογο χρειάζεται οπωσδήποτε και ο «συμπρωταγωνιστής» του: ο αναβάτης. Άνθρωπος και άλογο γίνονται μία ομάδα κάθε φορά που τρέχουν, είτε πρόκειται για προπόνηση ή για κούρσα. Μια ομάδα που συνεργάζεται αρμονικά με κοινό στόχο την διάκριση και την νίκη. Κάθε φορά που επιτυγχάνεται ο στόχος αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, για την οποία προετοιμάζονται και οι δύο ανελλιπώς. Εξάλλου, οι αναβάτες – όπως και οι δρόμωνες ίπποι – είναι αθλητές κορυφαίου επιπέδου και απαιτούνται τιτάνιες προσπάθειες για να βρίσκονται πάντοτε στην ενδεδειγμένη οργανική και ψυχική κατάσταση. Ας παρακολουθήσουμε όμως την ζωή ενός αναβάτη για να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυσκολίες που βιώνει και τις αντιξοότητες που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Καταρχάς, για να γίνει κάποιος αναβάτης στον Ιππόδρομο θα πρέπει να έχει ορισμένη ηλικία και συγκεκριμένη σωματοδομή ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για εγγραφή και φοίτηση (ολιγόμηνη) στην Σχολή Αναβατών. Τα μαθήματα στα οποία φοιτάει αποτελούνται τόσο από θεωρητική παρακολούθηση όσο και από πρακτική εξάσκηση και εξοικείωση με το άλογο. Αφού αποφοιτήσει, υπογράφει συμφωνητικό συνεργασίας με κάποιον προπονητή και έτσι αποκτά το δικαίωμα να συμμετάσχει σε ιπποδρομίες μαθητευομένων. Με την απόκτηση σχετικής εμπειρίας αρχίζει πλέον να ιππεύει και σε κανονικές ιπποδρομίες δικαιούμενος ελάφρυνσης κάποιων κιλών συμμετοχής στην κούρσα, μέχρις ότου να συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό νικών οπότε ονομάζεται νέος αναβάτης και μειώνεται η «χάρη» του (ελάφρυνση κιλών) ενώ μετά από λίγες ακόμα νίκες ονομάζεται πια κανονικός αναβάτης, λαμβάνει το μαστίγιό του και δεν δικαιούται πλέον καμίας ελάφρυνσης. Από αυτό το σημείο λοιπόν αρχίζει η σκληρή ζωή του αναβάτη, μια ζωή γεμάτη στερήσεις προκειμένου να διατηρείται πάντοτε στα επιτρεπόμενα κιλά. Επιπλέον, για να διαθέτει τις ικανότητες που όλοι μας θαυμάζουμε κατά την διάρκεια της ιπποδρομίας υποβάλλεται σε εντατική προπόνηση καθημερινά. 

Η συμμετοχή του στις κούρσες σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες που πολλές φορές αποτελούν απειλή για την σωματική του ακεραιότητα. Η πίεση που ασκείται σε έναν άνθρωπο που ζει καθημερινά «στο όριο» των ψυχικών και οργανικών του δυνάμεων είναι τεράστια και για αυτό το επάγγελμα του αναβάτη δρομώνων ίππων είναι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό, ακριβώς επειδή απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες για να ανταπεξέλθει κάποιος στις δυσκολίες. Ο αναβάτης αναπτύσσει «ειδικού τύπου» σχέση με το άλογο που ιππεύει. Υπάρχουν άλογα που – κατά το κοινώς λεγόμενο – «συνεννοούνται» με συγκεκριμένους αναβάτες («πάνε στο χέρι τους», σύμφωνα με την ιπποδρομιακή ορολογία) ενώ με άλλους πάλι δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Αρκετοί από εμάς έχουμε δει αναβάτες να μιλούν (!) με το άλογό τους και αυτό να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους (!) Το άλογο, από την άλλη πλευρά, «νοιώθει» με την σειρά του αν ο αναβάτης του συμπεριφέρεται σωστά και αντιδρά ανάλογα. 

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι αμφίδρομη, είναι «σχέση εμπιστοσύνης» και πολλές φορές αποβαίνει καθοριστική για την τύχη τους πάνω στην κούρσα. Η χαρά της νίκης βεβαίως ανήκει και στους δύο και οι στιγμές που ζουν μαζί αυτοί οι πρωταγωνιστές των ιπποδρομιών είναι ανεπανάληπτες, γεμάτες συγκίνηση. Η ομαδική προσπάθεια αναβάτη – αλόγου αποτελεί ένα πρότυπο συνεργασίας του ανθρώπου με τα ζώα, εκπέμπει μηνύματα ζωοφιλίας και αγάπης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Το επάγγελμα του αναβάτη δρομώνων ίππων, αρκετά παρεξηγημένο στην χώρα μας (ίσως σε κάποιες περιπτώσεις όχι άδικα, λόγω συγκεκριμένων συμπεριφορών που το αδικούν) είναι δύσκολο, απαιτεί μεγάλη οξυδέρκεια και ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες, απευθύνεται σε όλους τους νέους και τις νέες που τους αρέσει ιδιαίτερα να ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση με πολύ καλές προοπτικές και δυνατότητες διάκρισης και – γιατί όχι – μετέπειτα διεθνή καριέρα (αν και η πραγματικότητα είναι πως στην Ελλάδα με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στον Ιππόδρομο κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει πολύ δύσκολο).

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Το συγκεκριμένο άρθρο ενσωματώθηκε και στην θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες».

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»