Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012


Το σχόλιο της ημέρας


Διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες στη σχετική επιστολή που εξέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΕ, κύριος Αλέξανδρος Ζαχαρής, επιχειρώντας να απαντήσει στην πρόσφατη επερώτηση που κατατέθηκε για τον Ιππόδρομο στο Κοινοβούλιο, πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του Οργανισμού είναι – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο – «… η βελτίωση της συνεργασίας με τα γαλλικά ιπποδρόμια με σκοπό την εισαγωγή νέων στοιχημάτων και τρόπων διαχείρισης των γαλλικών ιπποδρομιών (συμμετοχή των Ελλήνων στοιχηματιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα των Γάλλων)…».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σήμερα στη χώρα έχει πάθει κυριολεκτικά καθίζηση, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Ο ρυθμός με τον οποίον κλείνουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι πράγματι εφιαλτικός, ενώ κάποια «ενθαρρυντικά σημάδια» που εμφανίζονται σποραδικά κατά καιρούς αφορούν σχεδόν αποκλειστικά στις εταιρίες εκείνες που αποφάσισαν να «κάνουν στροφή» προς τις αγορές του εξωτερικού, αναζητώντας νέους πελάτες, καινούργιους αγοραστές.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσαν να πράξουν άλλωστε, όταν η αγοραστική δύναμη της εγχώριας αγοράς διαρκώς συρρικνώνεται και επομένως η ζήτηση θα εξακολουθήσει να πέφτει δραματικά; Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, η αυτονόητη αντίδραση κάθε υγιώς σκεπτόμενου επιχειρηματία που «επιβάλλεται» σχεδόν θα λέγαμε από την κοινή λογική, είναι ασφαλώς η προσπάθεια διεύρυνσης του πελατολογίου του και η εξεύρεση «παρθένων αγορών» προκειμένου να στραφεί προς τα κει για να αποφύγει – στο μέτρο του δυνατού – τις συνέπειες της κρίσης και να χαράξει τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια.

Ο ΟΔΙΕ, που αποτελεί ακόμα και σήμερα «παγκόσμια πρωτοτυπία» επιχείρησης που λειτουργεί μονοπωλιακά και η οποία εκτός από ελλειμματική είναι και ζημιογόνα, αντί να επιλέξει την «αυτονόητη οδό», τελικά εξαγγέλλει το ακριβώς αντίθετο: αντί δηλαδή να «στρέψει το ενδιαφέρον» των ξένων αγορών προς την Ελλάδα (με προφανή στόχο να μπορέσει να προωθήσει και να «πουλήσει» το δικό του εγχώριο προϊόν, δηλαδή τις Ελληνικές Ιπποδρομίες) αντ’ αυτού στις «προτεραιότητές του» έχει την «…βελτίωση της συνεργασίας με τα γαλλικά ιπποδρόμια με σκοπό την εισαγωγή νέων στοιχημάτων και τρόπων διαχείρισης των γαλλικών ιπποδρομιών (συμμετοχή των Ελλήνων στοιχηματιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα των Γάλλων)…». Δηλαδή με άλλα λόγια, υπάρχουν σήμερα αρκετοί πελάτες – φίλιπποι στην Ελλάδα, έχουν αρκετά λεφτά, και μόλις εφαρμοστεί πια το νέο επιχειρηματικό πλάνο από τον ΟΔΙΕ τότε σύσσωμος ο φίλιππος κόσμος στην Ελλάδα θα αρχίσει να παίζει κατά κόρον  στις αλλοδαπές Ιπποδρομίες… Ω, Θεέ μου!

Μα καλά, αφού και σήμερα υπάρχουν οι αλλοδαπές Ιπποδρομίες στο στοιχηματικό μενού του ΟΔΙΕ, γιατί ο τζίρος τους έχει σημειώσει κάμψη περισσότερο από 50,00% μέσα σε ένα έτος και συνεχίζει να πέφτει; Και τι θα ήταν αυτό που θα «έκανε τη διαφορά» και θα άλλαζε άρδην την πορεία των οικονομικών εσόδων του Ιπποδρόμου; Οι Γάλλοι, εκτός του παιχνιδιού του πενταπλού που διαθέτουν (σε σχέση με τα άλλα είδη στοιχήματος που διατίθενται στην Ελλάδα), προσφέρουν λιγότερα είδη παιχνιδιών στους Γάλλους φιλίππους! Επομένως, τι ακριβώς θα κερδίσουμε από μια τέτοια ενέργεια; Μήπως να ανέβει το ελάχιστο ποσό στοιχηματισμού και πάλι στο 1,00 € (προκειμένου να εξομοιωθεί με την στοιχηματική μονάδα των Γάλλων), κάτι που όταν εφαρμόστηκε και πάλι προ διετίας περίπου, αποτέλεσε χωρίς καμία υπερβολή «ανόσιο ιπποδρομιακό έγκλημα» σε βάρος του αθλήματος;

Και γιατί άραγε δεν ακολουθήθηκε  τελικά η ακριβώς αντίστροφη τακτική, η προσπάθεια δηλαδή για την επίτευξη συνεργασίας με άλλες χώρες, με στόχο να διεξάγεται το ιποδρομιακό στοίχημα με Ελληνικές Ιπποδρομίες και στο εξωτερικό και ο Οργανισμός να εισπράττει ποσοστά επί του τζίρου τους; Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα ο ΟΔΙΕ δεν πρόκειται φυσικά να επιβαρυνθεί καθόλου με επιπλέον λειτουργικά έξοδα, ενώ την ίδια ώρα προσδοκάται σημαντική αύξηση στα έσοδα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την «τεράστια παικτική δεξαμενή» που «ανοίγεται» μπροστά του με αυτόν τον τρόπο!

Για άλλη μία φορά βλέπουμε πως ο ΟΔΙΕ επιμένει να λειτουργεί στα πρότυπα μιας «κρατικοδίαιτης επιχείρησης» που δεν διαθέτει ούτε όραμα ούτε και επιχειρηματικό σχέδιο σε εφαρμογή. Οι «σπασμωδικές» απόπειρες αύξησης των εσόδων ήδη πέφτουν στο κενό, αφού τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω. Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό από όλους πως αν ο ΟΔΙΕ δεν αρχίσει να σκέπτεται και να κινείται όπως κάθε ιδιωτική  επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της και δραστηριοποιείται με στόχο την ικανοποίηση των πελατών της και το δικό της οικονομικό – και όχι μόνο – όφελος, τότε ας μην περιμένει κανείς πως κάτι μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει σε αυτόν τον δύσμοιρο χώρο.

Η εποχή των πειραματισμών τελείωσε, έφυγε ανεπιστρεπτί…

«Ιπποδρομίες»

Τυχερά Παιχνίδια: Πώς το κράτος καταφέρνει πάντα να «χάνει»



H αγγλική Ladbrokes ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της στην Eλλάδα, απαγορεύοντας σε Έλληνες και Kύπριους παίκτες να εγγραφούν σε αυτή

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Για ακόμη μια φορά μια ρύθμιση φτιαγμένη για να εξασφαλίσει φανταστικές εγγραφές εσόδων και όχι πραγματικά έσοδα μπορεί να προκαλέσει μόνο ζημιά στην ευάλωτη πραγματική οικονομία και να απομακρύνει επενδυτές, να στερήσει δυνατότητες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας. Kαι τελικά να μην εξασφαλίσει ούτε καν τα πολυπόθητα έσοδα.

Διαδοχικά λάθη επιλογών, αδιαφορία για την ουσία της επιτυχίας του νόμου και την πραγματικότητα στην αγορά καταλήγουν σε έναν ακόμη αναποτελεσματικό νόμο, που δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα της αγοράς, απομακρύνει αντί να προσελκύει ενδιαφερόμενους επενδυτές και καταφέρνει να διαλύσει την αγορά που ήδη υπάρχει χωρίς να δημιουργεί τις βάσεις και τους όρους για τη λειτουργία της εντός του νόμου, όπως υπόσχεται.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καταδεικνύουν την πλήρη άγνοια του υπουργείου για τη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. H γενική κι αόριστη διάταξη για φορολόγηση του 10% επί των κερδών του παίκτη, δεν καθορίζει το πώς θα πραγματοποιηθεί ενώ οι έμπειροι παίκτες θα αναζητήσουν εναλλακτικά κανάλια στοιχηματισμού.

Aβέβαιο νομικό καθεστώς

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο συντελείται το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτυακού τζόγου, καθώς το περιβάλλον είναι απόλυτα ασαφές. Σήμερα καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη νομιμοποίησή τους - με το 30% επί των μεικτών τους κερδών και το 10% των κερδών των νικητών για τις χρήσεις 2010 και 2011 - χωρίς ακόμη να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες ιντερνετικού στοιχηματισμού, ώστε να ξέρουν αν πράγματι μπορούν να συμμετάσχουν.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς «τι θα γίνει αν ενώ έχουμε πληρώσει την ακριβή νομιμοποίηση με την αναδρομική πληρωμή φόρου για δύο χρόνια, ο διαγωνισμός για τις άδειες στο Internet... προβλέπει μια άδεια για τον OΠAΠ όπως έγινε για τα VLT's... Μπορεί να είναι παράλογο αλλά η αγορά δεν εμπιστεύεται το κράτος».

Σε αυτήν την αβεβαιότητα προστίθεται άλλη μία καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Κομισιόν για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για την άνιση φορολόγηση του ιντερνετικού τζόγου με τον επίγειο στοιχηματισμό του OΠAΠ. Αν η Κομισιόν θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να τους επιστρέψει χρήματα το κράτος...

Τι προβλέπει η ειδική φορολόγηση

Σήμερα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στο Internet δραστηριοποιούνται πολυάριθμες μικρές και μεγάλες εταιρείες με συνολικό τζίρο που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. H επιστροφή κερδών στους παίκτες διαμορφώνεται άνω του 90% και τα μεικτά κέρδη κάτω του 10%. Στόχος του υπουργείου, αν πετύχει η ρύθμιση, είναι να συγκεντρώσει 370 εκατ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους για τα δύο προηγούμενα χρόνια, ποσό όμως που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, παρότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα συγκεντρωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που δόθηκε παράταση ήταν ο απογοητευτικός ρυθμός υποβολής των αιτήσεων, που δεν ξεπέρασε τις τέσσερις (τρεις ξένες και μία Ελληνική). H γνωστή εταιρεία Betfair ήταν από τις λίγες εταιρείες που ήδη υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιλογές για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι τρεις:

1. Λόγω της ασάφειας του νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι εξαιρετικά πιθανό να επιλέξουν να φύγουν από την Ελλάδα όπως ήδη το έκανε η Ladbrokes. H αγγλική εταιρεία Ladbrokes ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, απαγορεύοντας σε Έλληνες και Κύπριους παίκτες να εγγραφούν σε αυτή, ενώ καλεί τους ήδη εγγεγραμμένους να αποσύρουν τα χρήματα από το λογαριασμό τους μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για μία ακόμη αποχώρηση σημαντικού «παίκτη».

2. Οι μικρότερες μπορούν να ισχυριστούν πολύ μικρά κέρδη και να επιδιώξουν να νομιμοποιηθούν με βάση αυτά.

3. Κάποιες άλλες μπορούν να επιλέξουν να εγκαταλείψουν την παλιά τους επωνυμία και να αγοράσουν μια άγνωστη στην Ελλάδα αλλά υπάρχουσα εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη και με νέο AΦM και βιβλία να ξεκινήσουν τώρα δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλώνοντας μηδενικά έσοδα για το 2010 και το 2011 η νομιμοποίηση δεν τους κοστίζει τίποτα και το μόνο που χρειάζεται είναι να επενδύσουν στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση για να κάνουν γνωστή στην ελληνική αγορά τη νέα επωνυμία.

Το κράτος θα επιβραβεύσει έτσι περιθωριακές επιχειρήσεις, το όλο θέμα θα στηθεί σε «λόγια του αέρα», χωρίς κανόνες. Και φυσικά θα μείνουν όνειρα απατηλά τα προβλεπόμενα έσοδα, χάνοντας άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσει με σταθερούς κανόνες την αγορά.
  
Πηγή: www.imerisia.gr
 
 «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 L' Ormarins Queen's Plate
Νικητής ίππος: Gimmethegreenlight

Gimmethegreenlight

 
2012 L' Ormarins Queen's Plate
   «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 Longines Prima Luna

Νικητής ίππος: Graymalkin

Graymalkin
 
2012 Longines Prima Luna
  «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 Fairy Stakes

Νικητής ίππος: Tosen Benizakura

Tosen Benizakura

2012 Fairy Stakes
 «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 Gran Premio Maronas

Νικητής ίππος: El Justiceiro

El Justiceiro

2012 Gran Premio Maronas
  «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»