Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε την Πέμπτη 13-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Τι συμβαίνει στη ΦΕΕ;

Η απάντηση της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος στην πρόσφατη επιστολή των «Ιπποδρομιών»

Σχόλια και αναλύσεις για την παγκόσμια κατάταξη καθαρόαιμων ίππων του πίνακα της IFHA (1ο μέρος)

Σχόλια και αναλύσεις για την παγκόσμια κατάταξη καθαρόαιμων ίππων του πίνακα της IFHA (2ο μέρος)

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Πέμπτης 13-01-2011

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Πέμπτης 13-01-2011

Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Τετάρτης 12-01-2011

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τη ΦΕΕ 

Κορυδαλλός, 12-01-2011



Προς: Τη Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος (ΦΕΕ)
Κοιν.: Ιπποδρομιακό Τύπο
         Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες
Συν. : Ένα (1)


Θέμα: Πρόταση για την αποτροπή απωλειών των κύριων ιπποδρομιών του ετήσιου ιπποδρομιακού προγράμματος

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα πρόσφατα λυπηρά γεγονότα που συνετέλεσαν στην αγωνιστική αδράνεια στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου στέρησαν από τις Ελληνικές Ιπποδρομίες τη διεξαγωγή δύο πολύ σπουδαίων διαδρομών: του Κυπέλλου Πρωτοχρονιάς και του Επάθλου Ταχύτητας. Δυστυχώς (τόσο για το άθλημα των ιπποδρομιών όσο φυσικά και για όλους τους φιλίππους) σύμφωνα με τους Κανόνες και τις Διατάξεις που ισχύουν σήμερα στον Ελληνικό Ιππόδρομο δεν προβλέπεται η εκ των υστέρων αναπλήρωση αυτών των ιπποδρομιών (δεν προβλέπεται δηλαδή η αναπλήρωση κύριων ιπποδρομιών σε περιπτώσεις αποχής από τις εγγραφές).

Μόλις χθες (Τρίτη 11-01-2011) ο  ιπποδρομιακός ιστοχώρος «Ιπποδρομίες» (http://www.ippodromiaka-nea.blogspot.com/) δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο πρότεινε την προσθήκη μίας παραγράφου στις Γενικές Διατάξεις προκειμένου να διασφαλίζονται οι κύριες ιπποδρομίες ολόκληρου του έτους σε κάθε περίπτωση (εξαλείφεται πλήρως ο κίνδυνος απωλειών των κύριων διαδρομών στο μέλλον). 

Για το λόγο αυτό, σας επισυνάπτω το συγκεκριμένο δημοσίευμα με την ελπίδα να αποβεί για σας χρήσιμο και την ευχή να μη χρειαστεί ποτέ ξανά στο μέλλον να γίνεται λόγος για απώλειες ιπποδρομιών που αποτελούν σύμβολα και αναπόσπαστο τμήμα της πλούσιας ιστορίας του Ελληνικού Ιπποδρόμου.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή απορία.

Με εξαιρετική τιμή,
Για τις «Ιπποδρομίες»

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
(υπεύθυνος λειτουργίας ιστοχώρου «Ιπποδρομιών»)

Συνημμένα:
1. Δημοσίευμα του ιπποδρομιακού ιστοχώρου «Ιπποδρομίες» της Τρίτης 11-01-2011 με τίτλο: «Το σχόλιο της ημέρας»

«Ιπποδρομίες»


Οι φυσιολογικές ενδείξεις υγείας του αλόγου

Ο τακτικός σωματικός έλεγχος του αλόγου είναι η καλύτερη πρόληψη για την διατήρηση της καλής υγείας του. Είναι συνήθως εύκολο να αναγνωριστεί ένα άρρωστο άλογο αλλά πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τις περιπτώσεις που το άλογό μας δεν αισθάνεται καλά; Ελέγχοντας τακτικά τρία σημαντικά χαρακτηριστικά στο άλογό μας τα οποία είναι : 

1. Η εμφάνιση,
2. Η συμπεριφορά
3. Η σωματική κατάσταση.

Ο έλεγχος των παραπάνω χαρακτηριστικών θα πρέπει να γίνεται συνεχώς από κάθε ιδιοκτήτη αλόγων.

Το Δέρμα

Το δέρμα θα πρέπει να είναι εύκαμπτο και χαλαρό. Όταν το βουρτσίζετε από την αντίθετη κατεύθυνση φοράς της τρίχας θα πρέπει να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Σε περίπτωση που το δέρμα είναι σκληρό αυτό δείχνει ότι το άλογο είναι αφυδατωμένο. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ένα καλό σημείο ελέγχου της κατάστασης του δέρματος.

Μάτια και Στόμα

Τακτικός έλεγχος της μεμβράνης των ματιών και στόματος επίσης είναι πολύ σημαντικός. Το χρώμα σε αυτές τις περιοχές δείχνει φυσιολογική κατάσταση όταν είναι ροζ , ενώ σε περίπτωση που για παράδειγμα το άλογο έχει υποστεί σοκ τα ούλα του παρουσιάζουν μοβ χρώμα.

Ιδρώτας
Η εφίδρωση δίχως εμφανή λόγο μπορεί να αποτελέσει ένδειξη προβλήματος στο άλογο, όπως για παράδειγμα πόνο.


Ακαθαρσίες

Οι ακαθαρσίες του αλόγου θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά αφού κάθε περίπτωση αλλαγής της υφής ή και της τακτικότητας των, μπορεί να δείξει εντερικά προβλήματα ή κολικό.

Ούρα
Το φυσιολογικό χρώμα στα ούρα του αλόγου είναι σκούρο κίτρινο αλλά η απόχρωση μπορεί να ποικίλει από ανοιχτότερο σε σκουρότερο κίτρινο. Αν παρουσιαστεί αλλαγή στο χρώμα ή τα ούρα είναι κοκκινωπά θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Ακόμη περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούμε δυσκολία ούρησης ή αντίθετα υπερβολική συχνότητα, (σε σχέση με τη συνηθισμένη τακτική του αλόγου μας), θα πρέπει να προβληματιστούμε και συμβουλευτούμε τον ιππίατρό μας.


Όρεξη

Τα πόνυ έχουν συνήθως αρκετή όρεξη γι' αυτό και όταν παρατηρήσουμε ανορεξία θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτούμε τον ιππίατρο.
Τα άλογα είναι πιο ευαίσθητα και εύκολα σταματούν να τρώνε σε περίπτωση που ενοχληθούν ή ταραχθούν. Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τις διατροφικές συνήθειες του αλόγου σας, (λαιμαργία ή τακτικότητα), ώστε να αντιληφθείτε τυχόν αλλαγές στις συνήθειες του οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό κάποιου προβλήματος .

Δίψα

Τα άλογα φυσιολογικά πίνουν 20 με 45 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με το άλογο, το καιρό, την εργασία και την υγρασία που περιέχει γενικότερα η τροφή τους.

Πνευματική κατάσταση

Αν το άλογο παρουσιάζει ασυνήθιστη ανία ή αντίθετα εκνευρισμό αυτές οι καταστάσεις μπορεί σημαίνουν πρόβλημα.

Πόδια

Είναι εμφανές στο καθένα όταν ένα άλογο παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στα πόδια του, (για παράδειγμα δεν μπορεί να σταθεί σε κάποιο πόδι). Όμως η συμπτωματική ανικανότητα ενός αλόγου να περπατήσει ή να τροχάσει είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Καλύτερη λύση σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για το άλογό σας είναι να σας βοηθήσει κάποιος κρατώντας το άλογο από το καπίστρι με χαλαρό το κεφάλι του, σε τροχάδην ώστε να παρατηρήσετε το τροχασμό του. Ένα άλογο που κουτσαίνει στα μπροστινά πόδια θα σηκώσει το κεφάλι ψηλά επάνω μόλις το πονεμένο πόδι ακουμπήσει το έδαφος. Στη περίπτωση που το άλογό σας έχει πρόβλημα στα πίσω πόδια θα το παρουσιάζει εντονότερα αφού θα αποφεύγει να το ακουμπήσει στο έδαφος ή να ρίξει το βάρος του επάνω στο πονεμένο πόδι.


Σημειώστε τέλος ότι οι φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας και παλμών ενός αλόγου είναι οι εξής:

Ενήλικο άλογο: θερμοκρασία μεταξύ 37ο και 38ο βαθμοί Κελσίου.
Παλμοί μεταξύ 35 και 42 χτύποι ανά λεπτό.
Αναπνοή (ξεκούραστο), μεταξύ 8 και 20 αναπνοές το λεπτό.

(Αποσπάσματα από το βιβλίο First Aid For Horses της Karen Coumbe, J.A. Allen -London .)

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»
Πως η τροφή συνεισφέρει στην υγεία των αλόγων

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να έχουμε ένα υγιές άλογο. Μια ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να συντηρήσει το άλογο σε καλή οργανική κατάσταση.
Ένα άλογο χρειάζεται τροφή για τους παρακάτω λόγους:
A . Να συντηρήσει την θερμοκρασία σώματος, αφορά όλα τα άλογα και ιδιαίτερα αυτά που ζουν έξω τη περίοδο του χειμώνα.
B. Ανάπτυξη, ποικίλα θρεπτικά συστατικά απαιτούνται για την ανάπτυξη ειδικά των νεαρών αλόγων.
C. Ενέργεια, κάποιες τροφές διασπώνται από τον οργανισμό και ελευθερώνουν ενέργεια την οποία χρειάζεται το άλογο για να μπορέσει να αποδόσεις.
D. Συντήρηση σωστού σωματικού βάρους, η συντήρηση του φυσικού σωματικού βάρους του αλόγου είναι σημαντική αφού αδύνατα άλογα είναι συγχρόνως αδύναμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά.
E. Αναπαραγωγή στην περίπτωση επιβητόρων και φοράδων, αντίστοιχα για την αναπαραγωγή των αλόγων, οι επιβήτορες χρειάζονται ενέργεια και υγιής οργανισμό ενώ οι φοράδες πρέπει να παρέχουν τροφή στο έμβρυο και αργότερα στο πουλάρι.
Σημειώστε ότι ταΐζοντας περισσότερο από ότι χρειάζεται το άλογο μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και χωλότητα. Απαραίτητα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα διαιτητικό πρόγραμμα το οποίο εξαρτάται από τις ανάγκες του συγκεκριμένου αλόγου.
Τρία είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για τη διαμόρφωση του διατροφικού προγράμματος ενός αλόγου: α) Τη συνολική ποσότητα καθημερινής τροφής που απαιτεί ένα άλογο ή πόνυ, β) το διαχωρισμό της συνολικής ποσότητας σε χόρτο και καρπό (σε τι ποσοστό δηλαδή θα την μοιράσουμε), γ) τον τύπο τροφής που θα χρησιμοποιήσουμε (τι είδους χόρτο, ποιο καρπό κλπ).
Τα παραπάνω 3 σημεία ποσότητα, ποσοστό και τύπος δηλαδή εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες:
- Το βάρος του αλόγου
- Η φυλή
- Το ταμπεραμέντο
- Ποσότητα και είδος δουλειάς
- Τύπος του ιππέα
- Εάν ζει ενσταβλισμένο ή έξω σε ελεύθερη βοσκή
- Χρονική περίοδο
- Τύπος βοσκής - χόρτου
- Ηλικία
Για να υπολογίσουμε την ποσότητα τροφής απαιτείται η γνώση του βάρους του αλόγου και εάν αυτό ζει σε ελεύθερη βοσκή ή ενσταβλισμένο.
Το ποσοστό χόρτου και καρπού εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος δουλειάς .Γενικά ένα άλογο ασκεί ελαφρά εργασία όταν δουλεύει 4 με 6 ώρες την εβδομάδα σε βόλτες και λίγη εκπαίδευση, μέτρια εργασία θεωρείται δουλειά 6 με 10 ώρες την εβδομάδα εκπαίδευση, επίπεδη και εμπόδια ενώ βαριά εργασία θεωρείται η δουλειά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα και εντατική εκπαίδευση όπως αθλητικά άλογα, αγώνων και τριάθλου. Έτσι θεωρούμε ότι σε ελαφρά εργασία η ποσότητα τροφής πρέπει να διαχωρίζεται σε ποσοστό 60% χόρτου και 40% καρπού, σε μέτρια εργασία 50% χόρτου και 50% καρπού ενώ σε βαριά εργασία το ποσοστό μπορεί να είναι 40% χόρτο και 60% καρπό.
Ο τύπος τροφής τώρα εξαρτάται από όλους τους υπόλοιπους παράγοντες, την πρόσβαση που έχουμε σε κάθε τύπο τροφής και το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθούμε.
Σε κάθε περίπτωση το κάθε άλογο είναι ξεχωριστός οργανισμός και κάθε παράγοντας πρέπει να υπολογιστεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και πάντα σε συνεργασία με κάποιον επαγγελματία ιππίατρο και το προπονητή

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»
Διατροφικά προβλήματα των αλόγων

(άρθρο της Elizabeth Owens, Equine Business Manager, Ridley Agri Products)


Η αναπαραγωγή και εκπαίδευση των αλόγων εδώ και πολλά χρόνια μας δίνουν χρήσιμη εμπειρία για θέματα διατροφής. Οι απαιτήσεις που έχουν όσοι ασχολούνται με το αθλητικό ή μη άλογο είναι όλο και μεγαλύτερες. Όσο όμως ζητάμε περισσότερα σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο από τα άλογα, τόσο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τους δίνουμε τη κατάλληλη τροφή.
Το άλογο είναι ζώο το οποίο όταν βρίσκεται ελεύθερο βόσκει συνεχώς για περίπου 17 ώρες την ημέρα. Η προσπάθεια που καταβάλει το σώμα του αφορά μόνο το περπάτημα  ώστε να βρίσκει τη τροφή του και λίγο καλπασμό όταν πρέπει να αποφύγει κάποιο εχθρικό ζώο. Ενσταβλίζοντας τα άλογα προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε «καταναλωτές τροφής» δίνοντας τους δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα και λίγο χόρτο. Ίσως κάποιο από εμάς να έχουν συναντήσει περιπτώσεις αλόγων τα οποία αν και τρέφονται φτωχά και ακατάλληλα, έχουν να επιδείξουν πολύ καλές επιδόσεις. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια και οφείλεται μόνο στη ψυχή και το χαρακτήρα του αλόγου που θέλει να τα δώσει όλα. Οι σοβαροί επαγγελματίες αναβάτες οι οποίοι θέλουν να αγωνίζονται σε μεγάλους αγώνες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άλογά τους λαμβάνουν τη κατάλληλη διατροφή όσο θέλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και φροντίδα για να δώσουν μεγάλες επιδόσεις.
Πότε ένα άλογο θεωρείται αθλητικό; Το άλογο το οποίο εργάζεται μία ώρα καθημερινά σε τροχάδην και καλπασμό για 6 ημέρες την εβδομάδα.
Αντίθετα όταν ένα άλογο περπατάει σε βόλτες ή εργάζεται σε χαμηλότερα επίπεδα για 40 λεπτά σε βάδην και τροχάδην για 3 ημέρες την εβδομάδα δεν χαρακτηρίζεται ως αθλητικό.
Αντίστοιχα ένα άλογο για επίπεδη εργασία όταν στην ίδια χρονική περίοδο πρέπει να πραγματοποιήσει collectedwork, passage, pirouettes και piaffe ή όταν ένα άλογο τριάθλου ή show jumping έχει πρόγραμμα καλπασμού και υπερπήδησης εμποδίων.
Τυπικά προβλήματα ενός αθλητικού αλόγου:
Ένα αθλητικό άλογο μπορεί να εμφανίσει μερικά, κανένα ή και όλα τα παρακάτω συμπτώματα διατροφικής ταραχής σε κάποια περίοδο της αθλητικής του καριέρας.
- Μείωση της όρεξης, τα γαστρικά υγρά τα οποία παρουσιάζονται σε κάποια αθλητικά άλογα είναι συχνά η αιτία για την μείωση της όρεξης. Ειδικές δίαιτες μείωσης βάρους επίσης είναι λόγος να αλλάξει η ορμονική αντίδραση του αλόγου και σαν συνέπεια να παρουσιάσει μειωμένη όρεξη. Επίσης το πνευματικό στρες και η πίεση για τους αγώνες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την έλλειψη όρεξης. Για να προσελκύσουμε το άλογο να φάει μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής στρατηγικές:
Χρησιμοποιήστε συμπυκνωμένη τροφή (cubes) διότι έτσι το άλογο καταναλώνει περισσότερη τροφή ανά κιλό. Είναι επίσης ευκολότερο να την μασήσει και περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Επίσης εάν προτιμάτε γλυκιά τροφή σε ολόκληρους και επεξεργασμένους καρπούς προσθέστε στη μολάσα και λάδι ώστε να είναι ποιό εύπεπτο. Ακόμη στη τροφή μπορούν να προστεθούν συμπληρώματα τα οποία αυξάνουν την όρεξη όπως βιταμίνη Β.
Ακόμη αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων. Όχι μόνο να δώσετε παραπάνω τροφή στα 2 γεύματα της ημέρας αλλά μοιράστε τη ποσότητα τροφής σε περισσότερα μικρά γεύματα, θα δείτε άμεσα διαφορά αφού με αυτό το τρόπο διορθώνετε τα συμπτώματα που προκαλεί το διατροφικό στρες στα άλογα.
Τέλος αυξήστε τη ποσότητα χόρτου αφού η δίαιτά τους θα πρέπει να αποτελείται από 50% πολύ καλής ποιότητας χόρτου.
- Χάνει βάρος,
όσο ο φόρτος εργασίας και το στρες αυξάνουν ως στοιχεία της εκπαίδευσης το άλογο αδυνατίζει. Πολλά από αυτά που περιγράφονται παραπάνω έχουν εφαρμογή και σε αυτό το πρόβλημα αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες λύσεις όπως οι παρακάτω οι οποίες αξίζουν να αναφερθούν.
Ταΐστε το άλογο ανάλογα με το βάρος του. Αυτό μπορεί να φανεί πολύ απλοϊκό αλλά πολλοί ιππείς αναρωτιούνται γιατί το άλογό τους ενώ τρώει πάντα ότι του προσφέρουν παρόλα αυτά χάνει βάρος. Αν το άλογο σάς τρώει όλο το φαγητό που υπάρχει στο δοχείο του, τότε συμπληρώστε τόσο ακόμη ώστε να αφήνει 2 χούφτες φαγητού στο δοχείο του. Έτσι θα ξέρετε ότι το ταΐζετε όσο πραγματικά χρειάζεται.
Συμπεριλάβετε στο φαγητό του λάδι το οποίο δίνει  2,25 φορές περισσότερη ενέργεια από τις αμυλούχες ουσίες έτσι το λάδι μπορεί να προσθέσει την ενέργεια που χρειάζεται ένα άλογο χωρίς να δώσουμε επιπλέον θερμίδες. Η ποσότητα σε λάδι θα πρέπει να είναι μεταξύ 250 και 500 mls την ημέρα. Η ετικέτα στο λάδι που θα χρησιμοποιείσθε θα πρέπει να λέει 7% ακατέργαστα λίπη (crude fat). Ακόμη το λάδι είναι χρήσιμο διότι είναι ευκολοχώνευτο και βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του αλόγου ενώ αυξάνει τη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τη σωματική εξάσκηση.
Τέλος προσθέστε στο φαγητό ένα διαιτητικό συμπλήρωμα όπως η μαγιά
(live yeast culture). Η μαγιά μπορεί να βελτιώσει την αξιοποίηση της τροφής από το σώμα και βοηθά να σταθεροποιηθεί το εντερικό περιβάλλον όπου τα περισσότερα προβλήματα διατροφής εμφανίζονται. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής στη αγορά τα οποία περιέχουν μια μεγάλη γκάμα βακτηρίων και ενζύμων κατάλληλα για κάθε είδους διαφορετική σωματική ενέργεια που απαιτήται από το άλογο ανάλογα την εργασία / άθλημα.   

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»